Braai op Madeira
gepubliceerd op: 03 nov. 2020
Het leuke van de rust is wel dat het nu de perfect tijd is om de braai vaardigheden beter onder de knie te krijgen. Bij de bouw van ons huis hier op Madeira hebben we een Zuid-Afrikaanse braai laten inbouwen onder de veranda. Een keus die vooral was gevallen op de uiterlijke kenmerken de braai. Nu blijkt het los van een mooi uiterlijk ook een speciale manier van koken te bieden. Daarom noemen ze het ook geen barbecue, maar een braai.
Het is alweer november inmiddels. Dit jaar vliegt voorbij zonder dat we er erg in hebben. Je hoort het overal om ons heen, we maken er maar wat van met elkaar hier.
De laatste tijd hebben we ‘les’ gehad van twee vrienden hier op Madeira die afkomstig zijn uit Namibië. Daar waar de braai bijna de hele dag in brand staat en een vaste plek inneemt van het huishouden en iedere keuken. Vivian en Dirk lieten ons zien tijdens een avond uit eten bij hun thuis wat precies de bedoeling is en hoe het beste te werken met een braai. Zo hebben wij daar al heerlijke hele kip en een stoofpot van lamsvlees gegeten. Die laatste heet in de volksmond een bobotie. Ieder gezin heeft daarin z’n eigen receptuur en smaakt daardoor dus ook overal anders. Het recept van Dirk en Vivian heeft het voor de volgende niet makkelijk gemaakt, wat een smaaksensatie was dat zeg! Hierin was ook cocosrasp met eiwit verwerkt. Echt fantastisch vonden wij dat om te proeven. Graag zouden wij dit recept een keer proberen van hun bij ons thuis. Wie weet of dat mag van ze.
Het werken met een braai heeft als grote verschil de tijd waarin je het vlees bereid. Een soort van slowcooking is het dus eigenlijk. De braai leent zich bij uitstek perfect voor langere kooktijden omdat je de stukken hout in de braai in een korf verbrand en op die manier dus eigenlijk je eigen kolen aanmaakt. Steeds een paar hete kooltjes doorschuiven onder je vlees zorgt ervoor dat je eindeloos lang door kunt gaan. Juist het langzame garen geeft meer smaak en maakt veelal het vlees ook zachter door de lagere temperaturen.
Wat ook veel gebruikt wordt in de braai is een soort van stoofpot. Dit noemt men in Zuid-Afrika een potjie (spreek uit: poj-kie) en stamt uit de tijd van de Voortrekkers die onderweg vaak hun maaltijden kookten in gietijzeren potten die ze bij zich hadden. Naast deze potten zijn er ook nog varianten zoals de ‘Dutch Oven’. Een grote schaal met deksel die geheel vervaardigd is van gietijzer, net zoals bij een potjie het geval is. Een gerecht wordt in deze gestoofd met warmte van zowel onder als boven, door op de deksel ook kooltjes te leggen. De bobotie waar wij het eerder over hadden was ook in zo’n schaal klaargemaakt.
Het leuke van een braai is dat er ook een heel sociaal aspect aan vasthangt, het schijnt volgens de ‘braai etiquette’ zo te zijn dat je de braai pas aansteekt op het moment dat je gasten arriveren. Terwijl de blokjes hout in de brand gaan vormt de braai het middelpunt van de groep. Iedereen er lekker omheen met een drankje in de hand, al pratend over van alles en nog wat. Uiteindelijk gaat het vooral om de gezelligheid. Het spel van de vlammen en de aangename geur en warmte van zo’n braai zijn ook echte sfeermakers. En dat terwijl we met elkaar onder de veranda staan met uitzicht op de vallei van Arco da Calheta en de Atlantische oceaan. Het voelt nog steeds zo bijzonder als we hier staan met vrienden.
Hoe mooi is het wel niet om op dit mooie eiland samen met oude en nieuwe vrienden te proosten op de vriendschap terwijl de braai volop in de brand staat. Eten is zoveel meer dan alleen een bord met eten erop. het mag best een beleving zijn en dat is het met deze braai zeker. Nog zoveel gerechten op stapel om te proberen. Straks ook met toetjes van de braai natuurlijk. Bananen gevuld met chocolade en Madeirense rum staan zeker hoog op de lijst.
Wie meer van ons wil zien raden wij aan om onze social media kanalen te volgen Facebook & Instagram.
En voor leuke deals in te schrijven op de nieuwsbrief onder aan de website.
Abraco
Anne & Dave
Braai en vrienden, mooier is er niet!
Berichten
Bericht toevoegen